Sydenham Renal Unit

Project Details

This project consisted of the conversion of an existing light industrial building into a satellite renal dialysis unit, providing comprehensive care and a friendly and supportive environment for patients with renal problems.

The new unit is able to provide specialist patient care, haemodialysis treatment, peritoneal dialysis and outpatient services to the local community, reducing the need for patients to make long, tiring and often stressful journeys to hospital.

A bespoke multidisciplinary team

Baily Garner compiled a bespoke multidisciplinary team to remodel an existing building, comprising a project manager as lead consultant, an architect for design, and building surveyors for detailed specification, design and contract administration.

Our environmental assessment team were also employed to complete the analysis and provide the Energy Performance Certificate.

Overcoming technical challenges

Our client had previously completed a similar scheme in Bromley, Kent, and was keen to overcome a number of technical issues that were experienced in the construction of this unit.

Through a series of discussions and workshops, Baily Garner engaged the client and end users of the Bromley scheme and identified key issues to be taken on board to benefit the project.

Particular attention was paid to the integration and encapsulation of services, and the use of natural light where possible. Working with the in-house Energy Assessment Group, the building fabric was significantly upgraded and, as a result, achieved a C rating energy performance certificate, equal to that of a new build.

A benchmark for the future

The completed building provides 14 dialysis stations, including six side rooms, along with two stations for peritoneal dialysis patients and two for haemodialysis patients who wish to do some or all of their own treatment. Consulting rooms, staff facilities and utility spaces are also provided.

End users are very pleased with the finished scheme and have made particular reference to the light and airy feel achieved through the use of natural timbers and the introduction of colour in the treatment areas which reduced the feel of a clinical environment.

The staff consider their working environment to be greatly improved, enhancing both their efficiency and patient care. Such is the success of this new unit it has been used as a benchmark for future renal dialysis schemes.