Spring at Stonebridge Park, Brent
Spring at Stonebridge Park, Brent
Spring at Stonebridge Park, Brent
Spring at Stonebridge Park, Brent
Spring at Stonebridge
Spring at Stonebridge

Project Details

Spring at Stonebridge Park is the latest phase to be completed on this award-winning estate regeneration project in Harlesden.

It provides 117 new homes and includes the opening up of an underground canal feeder to create a focus to the central shared garden at the heart of the development.

A rolling programme of redevelopment

The former notorious rundown 1960s Stonebridge Estate has been demolished and is being replaced in phases to provide 1,850 high quality mixed tenure homes, improved public open spaces and community facilities.

A new neighbourhood has been created, fully integrated with the surrounding area and capable of supporting a stable, balanced, sustainable community.

Baily Garner has been involved in this regeneration since 2003, managing a rolling programme of redevelopment, including a £3 million open space programme involving canal revetments. Managed over two years, this recently completed phase on site 10 provides 117 new homes.

Legal and practical challenges

One of the main challenges on the development was the complexities, both legally and practically, associated with the need to divert the canal feeder to maximise opportunities on the site.

This work was completed at the beginning of the project in conjunction with the structural frame for the villa blocks and rotunda. Once diverted, work could then commence on the mews houses.

The new homes provide several distinctive types of accommodation in a variety of tenures, all wrapped around a central, communal canalside garden.

Mews houses, apartments and a rotunda

A series of three-storey family mews houses provide a hard urban edge along the busy Hillside Road, creating a buffer to the communal gardens.

Large private terraces are provided to the top floor living spaces, offering views both down to the communal garden and across the park to the front.

Apartments are provided in the form of a terrace of four five-storey villa blocks and a landmark nine-storey rotunda, all with views across the central garden and the park to the north.

An award-winning project

The project won Best Large Development at the National Housing Awards 2016.

Judges described it as: “A super example of regeneration with lots of benefit to the wider community. An architecturally varied and interesting scheme, particularly impressive is the intent of the landscape design. It has transformed one of London’s most challenging communities.”

The development has also been shortlisted for the Housing Design Awards 2017 and Building Awards ‘Housing Project of the Year’ 2017.